In 14 stappen het perfecte feestje organiseren

Ga je een feestje organiseren? Hartstikke leuk! Maar het kan ook behoorlijk wat stress opleveren. Om niet totaal in de stress te raken is het verstandig om je goed voor te bereiden. Hoe doe je dit? Het antwoord:gebruik een stappenplan voor de voorbereiding van jouw feestje. In deze blog vind je zo’n handig stappenplan dat je voor jouw feest kan gebruiken.

Stap 1: 2 maanden van tevoren

Plan datum en tijd voor het feest. Komen er kinderen? Dan is overdag beter. Op zaterdagavond kan het laat worden. Op zondagavond moet iedereen weer op tijd naar huis. De dag en het tijdstip hangt natuurlijk ook af van de gelegenheid van het feest.

Stap 2: 6 weken van tevoren

Plan een thema. Informeel? Zakelijk? Trendy? Een staand buffet, zittend? Buiten? Binnen?

Stap 3: 6 weken van tevoren

Nodig de gasten uit. Vraag of ze laten weten of ze komen. Laat op jouw beurt duidelijk weten of de gasten al dan niet hapjes of een complete maaltijd geserveerd krijgen.

Stap 4: 4 – 6 weken van tevoren

Plan het menu. Kies voor hapjes die van tevoren gemaakt kunnen worden. Je kunt ook een hapjesschaal laten bezorgen. Dan heb je er helemaal geen omkijken naar.

Stap 5: 4 – 6 weken van tevoren

Maak een overzicht van de niet eetbare benodigdheden: borden, glazen, bestek, schalen. Heb je genoeg? Ik ben zelf fan van de kringloop, daar vind je het mooiste servies. Je kan natuurlijk ook lenen bij de buren, huren of gewoon je servies bijkopen.

Stap 6: 4 weken van tevoren

Denk na over de aankleding en de muziek. Tafelkleden, servetten, lichtjes en kaarsen. Heb je het in huis?

Stap 7: 4 weken van tevoren

Maak een boodschappenlijst. Deel deze in per winkel en per soort product.

Stap 8: 3 – 4 weken van tevoren

Regel hulp: voor het koken, tijdens en na de party. Koop ook een leuke attentie / bedankjes voor de mensen die je hebben geholpen.

Stap 9: 3 weken van tevoren

Maak een kookplanning en een checklist van alle gerechten. Heb je genoeg ruimte in je koelkast en vriezer? Vraag de koelkast van de buren. Reserveer vanaf nu een paar dagen om te koken. Plan niets op de dag van het feest zelf.

Stap 10: 2 weken – 1 dag van tevoren

Koken! Aan de slag nu met het klaarmaken van al je lekkers, samen met je hulptroepen. Zorg dat er ruimte is in je vriezer om het te bewaren.

Stap 11: 1 á 2 dagen van tevoren

Doe alle non-food voorbereidingen. Dek de tafels, zet stoelen klaar. Kleed het aan. Heb je genoeg toiletpapier en zijn er schone handdoeken? Maak een planning: wat moet je nog doen? Welke hapjes moet je nog afmaken?

Stap 12: De dag zelf!

  • Ochtend: check de tafel, de muziek, de aankleding. Maak schalen zoveel mogelijk op en zet de drank koel.
  • Middag: ontkurk de wijn. Zet de oven/frituur aan. Zet koude gerechten op tafel (ongeveer 1 uur van tevoren). Brood in de oven. Warme gerechten op tafel. En smullen maar.

Stap 13: Na het buffet

Zet de overgebleven gerechten in de koelkast.

Stap 14: The day after

Wacht op je hulptroepen en ruim alles weer netjes op. Lunch met de leftovers en zorg dat het ‘s avonds allemaal weer op orde is.